poniedziałek, 8 października 2012

Dzień Dobry! 
Jest poniedziałek godzina 8.30 rano czasu Greenwich... 
Za oknem piekna londyńska jesień, pochmurne niebo, termometr wskazuje 13°C... wygląda na to, że trzeba będzie włożyć do torby parasol... 
Miał być długi i wyczerpujący post o naszych rybnych pasjach a będzie super szybka receptura na naszą ulubioną pastę rybną do kanapek... Kiedyś przekazana mi przez starego przyjaciela rodziny, wielbiciela wędkarstwa, dziś bardzo często gości na naszym śniadaniowym talerzu... 




Ekspresowa pasta do kanapek z sardelami 

250g półtłustego twarogu
1 puszka wędzonych sardeli w oliwie
1/2 małej cebuli
2 jajka
sól i pieprz
świeże bagietki


Cebulę drobno posiekaj. Rozdrobniony widelcem twaróg włóż do miski, dodaj sardele z oliwą z puszki (oliwa doda paście wilgotności). Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić drobno lub zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie ugnieć widelcem. Podawać ze świeżą, chrupiącą bagietką.
** Ze względu na zawartość oliwy w paście, nie ma potrzeby smarowania kanapek masełkiem. ;)


Smacznego!! A do śniadania coś miłego na uspokojenie poniedziałkowo-porannych nastrojów... ;)



6 komentarzy:

  1. Takiej jeszcze nie robilam! Czy z Philadelphia zamiast twarogu wyjdzie? Do polskiego sklepu raczej mi nie po drodze...

    OdpowiedzUsuń
  2. Maggie, nie prubowalismy z Philadelphia ale brytyjskie supermarkety maja taki wynalazek jak cottage cheese :) Ale jesli wyprubujesz z Philadephia to czekamy na posta!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cottage cheese zawsze wydawal mi sie nieco bardziej grudkowaty i rzadszy niz polski twarog, ale skoro daje rade, to sprobuje! I z Philadelphia tez przetestuje, a co. Robilam kiedys paste z wedzonej makreli z Philadelphia wlasnie i wyszla przeboska.

    OdpowiedzUsuń
  4. takie śniadania to ja chęcią bym jadła codziennie ! pycha, uwielbiam rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie,że pyszna!
    Robiłam taką z wędzoną makrelą i jakiś czas temu jadałam pasjami,nawet bez pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pewna, że ta pasta przypadłaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...