wtorek, 28 grudnia 2010

Ach, co za Święta! 

Duża ilość smakowitych tradycyjnych polskich potraw, świetne towarzystwo, niekończące się rozmowy przy stole, choinka, życzenia, prezenty... wszystko to, co w Świętach kochamy najbardziej... 
Po spałaszowaniu wszystkich resztek z wigilijnego menu, przyszedł czas na zmianę klimatu kulinarnego... dziś indyjsko! Jarkowa impresja jakiegoś przypadkowego przepisu, który kiedyś zauroczył go na jednej ze stron internetowych. Pozwoliliśmy sobie nazwać to danie zwyczajnie....

Kurczak po indyjsku - Jarkowa inspiracja

Składniki:
3 średniej wielkości filety z kurczaka
2 łyżki stołowe kurkumy
1 łyżka kminu rzymskiego
duża garść świeżej kolendry
sól 
6 ząbków czosnku
3cm świeżego korzenia imbiru
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 mała czerwona cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek (do marynaty)
3 łyżki oleju słonecznikowego (do smażenia)
sok z połowy cytryny

Przygotowanie ryżu:
1 szklanka ryżu basmati
przyprawa 'pilau rice' (opcjonalnie)

Sałatka:
1 duży ogórek 
1/2 szklanki jogurtu greckiego 
garść świeżej mięty
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
kilka gałązek świeżej kolendry do dekoracji

Marynata do mięsa:
Do miseczki wlewamy sok z połowy cytryny (zostawiamy 1 łyżkę soku na później). Dodajemy 1 łyżkę kurkumy w proszku, słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir i kolendrę. Dodajemy szczyptę soli i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojone w kostki kawałki filetów z kurczaka. Odstawiamy na pół godziny. 

Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na niej kurczaka. Następnie odkładamy kurczaka do miseczki. Na pozostałym na patelni oleju podsmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulę, dodajemy pozostałą część kurkumy, kminu rzymskiego i płatków chilli. Po minucie dodajemy przecier pomidorowy oraz pozostałość soku z cytryny i po kolejnej minucie dodajemy około 1 szklanki wody. Mieszamy wszystko i nie przerywając dodajemy stopniowo jogurt grecki. Opruszamy szczyptą soli do smaku i dodajemy kurczaka. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut mieszając od czasu do czasu. 
W oddzielnym garnku gotujemy ryż w proporcjach 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Do ryżu dodajemy 2 łyżki przyprawy 'pilau rice'. Na małym ogniu, pod przykryciem dusimy ryż przez około 10 -12 minut. Następnie wyłączamy palnik i zostawiamy na kolejne 5-10 minut do wchlonięcia całej wody. 
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę z ogórków i jogurtu greckiego, oraz pozostałych składników. Będzie ona świetnie towarzyszyć naszemu daniu.


Życzymy smacznego i wszystkim, którym nie udało nam się złożyć świątecznych życzeń, teraz je składamy!!! 


3 komentarze:

  1. Mam slabosc do intensywnych smakow i aromatow kuchni hinduskiej. Bardzo mi sie ten wasz kurczak podoba. To na pewno mila odmiana po wszystkich tych rybach, kapustach i pierogach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe danie. i jest w nim kumin więc musi być przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki :) Wspaniałe danie. Wygląda pysznie.

    Pozdrawiam i życzę Smakowiyego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...