W lodówce mieliśmy rosół, taki nasz polski zrobiony na kurczaku z warzywami itd. Tradycyjny. W gruncie rzeczy chińska czy japońska "zupa z kury" jest niewiele inna. Ale jednak. Więc żeby otrzymać bardziej orientalną wersję na bazę dla zupy zagotowałem rosół z czosnkiem, korzeniem zielonej cebuli i niewielką ilością czerwonej łagodnej papryki chili i imibru. Po około 40 minutach odcedziłem zupę, dodałem porwane liście pak choi i zieloną cebulkę pokrojaną w około centymetrowe kawałki. Zagotowałem jeszcze 10 minut i zupa gotowa.
Składniki na rosół "orientalny"
1 litr czystego rosołu
2 zielone cebulki
6-8 ząbków czosnku
1 niewielka papryka chili - łagodna
1 cm korzenia imbiru
1/2 pak choi
Kiedy ja bawiłem się w miedzykontynetalną konwersję rosołu, otulone chłodem lodówki piersi z kurczaka czerpały aromat z marynaty.
Po około dwóch godzinach filety wylądowały na grilu gdzie pieczone smakowicie zrumieniły się z obu stron.
Marynata:
4 łyżki wody
4 łyzki jasnego sosu sojowego
2 łyżki Mirimu
4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
2 cm świeżego korzenia z imbiru staretego lub równiez wyciśniętego
szczypta cukru brązowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Aromaty unoszące sie nad kuchnią uruchomiły już soki trawienne....
Kurczak dochodzi na grilu więc czas na makaron. W naszym przypadku użyłem zwykłych chińskich noodl'i. Po kilku minutach gotowania odcedziłem i ułożyłem po jednej stronie talerza. Zgrilowaną, cudownie aromatyczną i chrupiacą pierś z kurczaka pokroiłem pod skosem w plastry w wielkości "na kęsa" żeby można było nabierać pałeczkami i ułożyłem pierś na noodlach. Zielenina z rosołu wylądowała po drugiej stronie talerza. Następnie wylewamy rosół na talerz. Delikatnie aby nie zburzyc tej misternej kompozycji ;) na koniec dekorujemy i wypełniamy luki smakowe. Na mięso układamy marynowany imbir, zieloną cebulkę, czerwoną paprykę i paski czosnku.
Dekoracja:
Marynowany imbir
Posiekana zielona cebulka
Posiekana czerwona papryczka chili - ostrośc wg uznania
Pokrojony w paski czosnek
Smacznego.
Wow, pięknie wygląda ta zupa. Dwa dania w jednym ;-)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada! Lubie takie orientalnie smakujace zupki. U mnie jutro tez beda nudle z rosolem, ale zamiast kurzego cyca pojawi sie kaczy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wyglada pysznie. Bardzo lubie chinskie zupy wszelkiego rodzaju wiec Wasza tez na pewno baaardzo by mi smakowala :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
jak pieknie podany:) i jaki musi byc smaczny:)
OdpowiedzUsuńOj Smaczny smaczny. Gorąco polecam. Mniam.
OdpowiedzUsuńMaggie jak się pojawi kaczkowy filet to chętnie podejrzymy przepis...