niedziela, 16 października 2011


Od zarania dziejów chleb miał bardzo ważne znaczenie w życiu człowieka – nie tylko był podstawowym pożywieniem, ale również miał wymiar symboliczny. Jego symbolika jest niezwykle bogata. Chleb, często uważany był za pokarm niezwykły, szlachetny i w wielu kulturach, zwłaszcza chrześcijańskich za święty. Oznaczał on płodność, mądrość i dostatek. Dlatego też spożywano go podczas ślubowań i przysiąg. Chleb traktowany jest również jako symbol godności i wartości ludzkiej pracy… a zwyczaj dzielenia się chlebem przetrwał do dziś i symbolizuje przyjaźń oraz gościnność. Zdarza się niekiedy, że dzielimy się chlebem bardziej z tradycji niż 'ze szczerego serca'. Mam jednak nadzieję, czego wszystkim nam życzę, że życzliwie wyciągnięta dłoń z kawałkiem pachnącego bochenka, będzie potrafiła przełamać nawet najbardziej zgorzkniałe serca. Zgodnie z tym pięknym zwyczajem, dzielimy się dzisiaj (online) ze wszystkimi domowymi piekarzami świata, kromką naszego pysznego chleba z płatkami owsianymi…

Wszystkim piekarzom, życzymy udanych i pięknych bochenków!!!


Chleb z płatkami owsianymi
Przepis pochodzi z książki J. Hamelmana "Bread"/znaleziony u Polki

375g białej pszennej mąki chlebowej
125g mąki pszennej razowej (100%)
83g płatków owsianych
313g wody (o temp. 24C)
50g mleka
33g płynnego miodu
33g oleju roślinnego
11g soli
1 1/2 łyżeczki drożdży instant

Płatki owsiane zalać ciepłą wodą i zostawić na 20 minut. Gdy zmiękną do płatków dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść średnio luźne ciasto, delikatnie lepkie od miodu. Miód nada również naszemu chlebkowi piękny kolor. 
Miskę z ciastem przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. Po 1 godzinie leżakowania ciasto powinno się odpowietrzyć poprzez ponowne ugniatanie (wystarczy kilka ruchów). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, na opruszonym mąką blacie, lekko ukształtować okrągły bochen i dla upiększenia zwilżyć jego powierzchnię wodą (ja to zrobiłam własnymi rękami) a następnie posypać płatkami owsianymi. Tak przygotowany, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia przez ok. 1,5 godziny.
Chleb może być pieczony na blasze. Jednak my użyliśmy kamienia do pizzy, który należy włożyć do zimnego piekarnika tak, by rozgrzewał się razem z nim. Nagrzać piekarnik do 240st C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220st C i dopiekać jeszcze 10-15 minut.

Wspaniałego Dnia Chleba 2011!!!

p.s. Polko, dziękujemy bardzo za inspiracje Twoim chlebkiem 'Vermont Sourdough' - jednak niestety w ostatnim okresie czasu uśmierciliśmy dwa zakwasy wiec sama rozumiesz... :) jak tylko wychodujemy nowy, napewno wypróbujemy! 

Bake Bread for World Bread Day 2011

13 komentarzy:

  1. Smakowity bochenek!
    lubię chleby z płatkami:)
    a u mnie chlebek z dodatkiem batatów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam widok świeżo upieczonego chleba. Piękny upiekliscie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. co za cudowny bochen.
    wspaniały chleb.
    z ogromną chęcią bym go spróbowała.

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochenek!
    Wszystkiego dobrego jak chleb.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekny, foremny bochenek - zaloze sie, ze smakuje rownie fantastycznie, jak wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie!:) Teraz jestem zła, że przegapiłam ten dzień.

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowny chlebuś ... pyszne są chleby z płatkami:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. no nie udało mi się upiec chleba w ten dzień, ale pozwól że pozachwycam się Twoim i nacieszę oczy :) cudownie Ci wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie też niestety się nie udało upiec chlebka na jego święto, ale pocieszające jest to, że u mnie chlebek świeto ma zawsze :) Piękny bochenek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekny chleb i piekne zdjecia. Wy to macie zdolnosci :))

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  11. cudny ten Wasz chlebus.... piekny bochenek :)
    Pytaliscie o moja forme do chlebka,wiec tu tez Wam napisze,ze ma 35x15,5x10 cm -wymiary gorne,niejako zewnetrzne.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...