środa, 23 lutego 2011



Pierwsze koty za płoty... chleby też... :) 
Dlatego w tym tygodniu mamy ogromną przyjemność gospodarzyć w Weekendowej Piekarni, do której Was serdecznie zapraszamy. W naszym domu, wsród różnych wypieków - tych łatwych i tych bardziej skomplikowanych, jak narazie triumfują chleby, które nazwaliśmy medycznie :) 'emergency bread'. A to dlatego, że można je przygotować szybko, zawierają niewielką ilość składników i smakują obłędnie nawet z samym masłem... Są świetnym pomysłem na leniwy dzień gdy nie chce nam się iść do sklepu po zakupy albo zwyczajnie gdy goście są w drodze a tu ups... nie ma ani kromki w szafce... :) 

Nie ukrywam, że wybór nie był łatwy ale mamy już swoich faworytów, których chcielibyśmy Wam dziś zaproponować. 



Chleb z pieprzem i figami
Przepis z Good Food Magazine, wyd. Wrzesień 2004

650g mąki chlebowej
2 łyżeczki świeżo zmiażdzonego w moździerzu pieprzu czarnego 
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant (1 opakowanie)
2 łyżki oliwy z oliwek
425-450ml ciepłej wody
350g suszonych figi


W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek i dość ciepłą wodą, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko opruszoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętośći. 
Rozgrzać piekarnik do 200C/fan 180C/gas 6. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie, wciskając figi. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem i posypać odrobiną mąki. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.







W trakcie poszukiwań znalazłam jeszcze jeden ciekawy przepis, który mam nadzieję obie szefowe Weekendowej Piekarni pozwolą mi tu zaproponować bo nie mogę się oprzeć... Świetne połączenie pieczywa i moich ulubionych rybek Anchois. 



Oliwkowe Zawijaski
Przepis z Good Food Magazine, wyd. Czerwiec 2009

500g mąki chlebowe
300ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
7g suszonych drożdży (1 opakowanie)
6 łyżek oliwy z oliwek
mały pęczek świeżej bazylii
170g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 puszki anchois (opcjonalne)
50g zielonych oliwek bez pestek


W dużej misce wymieszać mąkę, sól, drożdże, 1 łyżkę oliwy z oliwek i 300 ml ciepłej wody, aby powstało miękkie ciasto. Zagnieść ręką przez 10 minut lub w mikserze przez 5 minut. Ciasto przełożyć z powrotem do oczyszczonej miski, przykryć naoliwioną folią kuchenną. Zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.
W międzyczasie wyrzucić łodygi z bazylii i umieścić w mikserze razem z czarnymi oliwkami. Dodać 4 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i anchois, jeśli używasz. Miksować do momentu otrzymania pasty.
Rozgrzać piekarnik do 220C/gaz 7. Wyłożyć płytką blachę do pieczenia około 30 x 20 cm z papierem do pieczenia. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt ok. 30 x 40cm. Następnie rozłożyć pastę oliwkowo - rybną na całej powierzchni ciasta. Rozłożyć drobno pokrojone zielone oliwki wzdłuż krutszych krawędzi ciasta i zwinąć ciasto jak roladę.
Pociąć ciasto na 12 plastrów, a następnie ostrożnie przełożyć na blachę. Lekko wysmarować wierzch pozostałą oliwą z oliwek. Luźno przykryć folią spożywczą, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut i tak, aż zwiększą swoją objętość i wypełnią blachę. Piec 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, następnie pozostawić do ostygnięcia na kratce.


Mam nadzieję, że dołączycie do nas w ten weekend i życzę Wam udanych wypieków. 

3 komentarze:

  1. Supoer, kolejny chlebek na awarię, ale tym razem taki podkręcony :)
    Zaproszenie już jest :)
    http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2011/02/podsumowanie-wp-106-i-zaproszenie-wp.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Obydwa niesamowite! Pracowity umączony weekend? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb upieczony, jest pyszny :)
    http://lubietogotowanie.blogspot.com/2011/03/chleb-z-pieprzem-i-figami-weekendowa.html
    Dziękuję za wspólne pieczenie!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...