niedziela, 17 stycznia 2010





International Day of Italian Cuisine

Dziś szczególny dzień dla nas i dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej.... Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej. Z tej okazji w ponad 50 krajach świata włoscy mistrzowie kuchni będą w tym samym czasie przyrządzać wybraną potrawę - w tym roku króluje Tagliatelle al Ragù alla Bolognese.

Główną ideą tego festiwalu jest stanowcze "NIE" dla fałszowania i podrabiania przysmaków włoskich. Jest to swoista obrona jakości włoskich produktów oraz edukacja wszystkich jej miłośników na całym świecie.


Dlaczego 17 styczeń?
Ten dzień jest symblicznym świętem obchodzonym we Włoszech na cześć Sant' Antonio Abate (Święty Antoni Wielki), patrona zwierząt domowych i rzeźników. Według włoskiej tradycji tego dnia właśnie rozpoczyna się karnawał - okres szaleństw, nieprzyzwoitości i bogatego jadła...
Z racji naszego zamiłowania do włoskich potraw i karnawałów, postanowiliśmy dziś wziąć czynny udział w tym wielkim festiwalu. Tak więc dziś serwujemy tagliatelle al ragù alla bolognese.

Historia tego dania nie jest do końca znana, aczkolwiek wielu autorów włącznie z Lynne Rossetto Kasper, autorką "The Italian Country Table", doszukała się ragù serwowanych na stołach wyższych sfer już w XVI wieku. To również tłumaczy dlaczego głównym składnikiem sosu ragù nie są pomidory jak to wielu współczesnych uważa. Otóż, pomidory nie były nawet jeszcze znane w tych czasach. Początki bolognese ragù wiąże się również z francuskim ragout, mieszanką mięs pokrojonych w malutkie kawałeczki, które były bardzo popularne w XVIII wiecznej Francji na stołach arystokracji.

My postanowiliśy przyrządzić nasze tagliatelle al ragù alla bolognese według jednej z najbardziej tradycyjnych receptur, zachowanych i spisanych przez Accademia Italiana della Cucina w 1982 roku.


Składniki:
100gr suchego makaronu tagliatelle (my użyliśmy gotowego ale najlepszy byłby taki domowej roboty)

Domowe tagliattelle: 1 kg mąki pszennej, 8 jajek
Wymieszać mąke i jajka w dużej misie i zagniatać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Nastepnie przykryć misę z ciastem lnianą ściereczka i odstawić na 2 godzinki w chłodnym miejscu.
Gdy ciasto juz będzie porządnie odstane, rozwałkowujemy na bardzo cienki, długi płat i kroimy w paseczki o szerokości pół centymetra i odstawiamy do wyschnięcia.
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie i przełożyć do garnka (najlepiej terakotowego).

Sos ragù:
300 gr. mięsa wołowego (koniecznie dobrej jakości)
150 gr. pancetty (może być boczek)
50 gr. marchewki
50 gr. selera
3 średniej wielkości cebuli
5 średniej wielkości pomidorów /3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka pełnego mleka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina (może byc wiecej jak kto lubi)
Sól i pieprz do smaku
Liść laurowy - (nie ma go w przepisie ale my daliśmy bo lubimy :)
Świeżo starty parmezan

Przygotowanie:
Pokroić pancette/boczek w małe kostki i podsmażyć na patelni i smażyć na małym ogniu do wytopienia się tłuszczu. Dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do czasu aż cebula się zezłoci.
Pokroić resztę warzyw w drobne paseczki i dodać do boczku i cebuli wraz z liściem laurowym. Dalej dusić aż warzywa zmiękną.
Następnie zwiekszyć ogień i dodać wołowinę uprzednio pokrojoną w małe kawałki i wymieszaną z solą i pieprzem. Gdy mięso bedzie miekkie i soczyste, dolewamy wino ( reszte wina z butelki popijamy ze smakiem :) i gotujemy aż odparuje.
Dodajemy zmiksowane pomidory lub koncentrat pomidorowy i gotujemy na małym ogniu około1,5 - 2 godzin. Jeśli nasza mieszanka będzie za sucha - można podlewać bulionem wołowym (może być z kostki). Na koniec dolewamy mleko i mieszamy drewnianą łyżką. i jeszcze gotujemy przez około 30 minut. Jak już bedzie gotowe odstawiamy nasz sos i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gotowe tagliatelle polewamy sosem i opruszamy świeżo startym parmezanem.

WAŻNE - nie stroić naszego dania żadną bazylią ani pietruszką!!!! 
No i to już wszystko!!! Nasze danie jest już na stole i czeka na celebrację. Więc idziemy.....

Buon Appetito!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...