niedziela, 3 kwietnia 2011


Co zrobić gdy nie jest się fanem słodkich ciast ani żadnych tortów a na widok gęstych, przesłodzonych kremów robi się niezbyt dobrze… No i do tego jak ucieszyć podniebienie ukochanego, który obchodzi swoje urodziny… nie powiem, które bo mogę mieć z tego powodu poważne kłopoty :) ale przyjmijmy, że jest jeszcze młody – a przynajmniej mówi, że tak się czuje. Nie ukrywam, że plan jest w połowie egoistyczny bo ja miłośniczką słodyczy też nie jestem a moja odmowna reakcja na poczęstunek czekoladką lub cukierkiem zawsze wzbudza u ludzi dziwne spojrzenia i słowa : „O rany – ty chyba z Marsa jesteś, że odmawiasz takiej pyszności…” heheh no cóż! Z Marsa nie jestem ale z nieodpartą chęcią zamieniam czekoladę na pyszną kanapkę ze świeżego pieczywa, z nadmiarem sałaty i jakimś dobrym serem…. 


Ale wracając do urodzin ukochanego to dopadł mnie jeszcze jeden problem – fizyczny brak czasu, którego ostatnio jak na lekarstwo. Dlatego po przyjściu do domu pośpiesznie zaczęłam wertować magazyny i książki kucharskie w poszukiwaniu czegoś, co by choć wyglądem przypominało urodzinowy smakołyk. No i znalazłam te mini tarty, które robią się w tempie ekspresowym a zawierają wszystko to, co mogłam na chwilę obecną znaleźć w naszej lodówce – genialne!!! Pomyślałam – nie musze iść po zakupy (uffff wielka ulga), nie muszę spędzać w kuchni połowy dnia, a uśmiech ukochanego od ucha do ucha już widzę oczami wyobraźni… no i swój też :) 




Tak więc do dzieła:


Mini Tarty Cebulowe z Anchois
Najpierw kruche ciasto – najprostszy przepis, który kiedyś dostałam od znajomej i sprawdza się w absolutnie każdym przepisie na tarty – słodkie, pikantne, te ekspresowe i te najbardziej wymagające. I jeszcze dodam, że nie ma możliwości by nie wyszło a ilość składników jest super minimalna:

125g mąki pszennej
75g masła schłodzonego, pokrojonego w małe kosteczki
1 jajko

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy porządnie, tak by powstała gęsta, gładka masa. Następnie formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do zamrażalnika na czas robienia farszu do tarty, u mnie jakieś 10 – 15 minutek.

Farsz: 
2 łyżki oliwy z oliwek
30g masła
450g cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
750g sera żołtego
115ml mleka
2 duże jajka
1 łyżeczka nasion kminku, pokruszonego
szczypta soli
szczypta kolorowego pieprzu, świeżo zmielonego
60g filetów z anchois, przekrojonych na pół wzdłuż

Przygotowanie:
Rozwałkować ciasto na opruszonym lekko mąką blacie, a następnie użyć szklanki o szerokiej średnicy do wykrojenia krążków. Krążkami wyłożyć blachę do mufinków i włożyć do lodówki na 15 minut do schłodzenia. 
Rozgrzać oliwę i masło na patelni, dodać cebulę. Przykryć i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, aż cebula będzie miękka, ale nie zbrązowieje. Odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (400 ° F / Gaz 6) i włożyć blachy z wyłożonym kruchym ciastem na 5-7 minut. Następnie, do każdej foremki włożyć łyżkę cebuli. Połączyć razem mleko, jaja, ser i kminek, jeśli używasz. Doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie wlać do każdej foremki. Filety anchois ułożyć na wierzchu we wzór literki S lub jak wolicie, i piec przez 25 minut, aż ciasto będzie złote, a nadzienie związane. Najlepiej sprawdzać chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Podawać na ciepło choć na zimno następnego dnia też nieźle smakują. 

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Co za smaczny i ciekawy przepis ;) Piszę to, by już się zjeżyłam na widok formy muffinkowej, która uważam za formę mało wysublimowaną ;) Dzięĸi za podzielenie się mini tartami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiscie rzadko spotyka sie takie "nieslodkie" osobki :) Ja naleze raczej do tej grupy, ktora nie odmowi pysznego ciasteczka (czekoladkami sie nie czestuje bo nie lubie:)) I nie odmowilabym tez takich pysznosci, jakie przygotowalas. Swietny pomysl.

    P.S. Wszystkiego najlepszego dla solenizanta :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, musze zrobić słone tarty! Tak mnie za każdym razem do nich ciągnie,a potem zawsze ląduję z jakims słodkim wypiekiem w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale zakończone te dylematy - bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dobrze wybrnęłaś z tego dylematu, ja jestem zachwycona tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne smaki nie zawsze muszą być słodkie :)
    A cebula to prawdziwy afrodyzjak. Tak mówią ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No prosze, przynajmniej jest oryginalnie na urodziny :)

    Pozdrawiam serdezcnie!
    I zycze Wam wspanialych, pogodnych i rodzinnych Swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spokojnych, radosnych i zdrowych Swiat Wielkanocnych.

    Pozdrawiam.

    P.S. Mam nadzieje, ze wrocicie po swietach :))

    OdpowiedzUsuń
  9. na ile sztuk jest powyższy przepis?

    pozdrawiam

    Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michal, przepis jest na 12 sztuk mini tart. Przyjemnego pieczenia.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...