Lubię też wigilijne potrawy w wydaniu całorocznym. I taką właśnie chce się z Wami podzielić... Troche nie codziennie - wilgotny, aromatyczny polski farsz kapuściano grzybowy owinięty w kruche południowo amerykańskie ciasto do empanady. Smakuje wybornie na gorąco do kubka domowego czerwonego barszczu. A może byc też fajnym, zimnym dodatkiem do pracowniczego lunchboxu.
Empanada z polskim farszem wigilijnym z grzybów i kapusty
Farsz inspirowany tym od Małgosi a przepis na ciasto pochodzi z ksiązki '1000 Recipes' Victorii Bllashford-Snell
Do ciasta potrzebne są:
450g mąki pszennej
szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego
85g masła, pokrojonego w małe kosteczki
2 jajka, roztrzepane, plus jedno do smarowania
4-6 łyżki ciepłej wody
Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pół łyżeczki soli. Następnie dodać masło rozdrobnione w małe kosteczki i wetrzeć je w makę palcami do otrzymania drobnych okruszków. W oddzielnym rondelku rozbić i rozstrzepać jajka. Rozstrzepane jaja wlać do miski z mąką i wyrobić ciasto. jednocześnie dolewając wody. W zależności od tego jak mąka pochłania płyn, dodawać po łyżce wody do uzyskania odpowiedniej, elastycznej konsystencji. Przykryć ciasto folią kuchenną i schłodzić w lodówce lub zamrażarniku przez 30 minut.
Farsz grzybowo - kapuściany:
500g pieczarek
1/3 kg kiszonej kapusty
1 średnia cebula
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Kiszoną kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować min. 1 godzinę, aż kapusta zmięknie. Odcedzić przez sitko i porządnie odcisnąć wodę. Drobno posiekać.
Cebulę i pieczarki obrać i dość drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie włożyć pieczarki. Posolić, dodać pieprzu do smaku (według uznania). Dusić, mieszając, aż pieczarki zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, smażyć razem kilka minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Schłodzone ciasto, rozwalkować na grubość 3 milimetrów. Za pomocą wycinaków/szablonów cukierniczych wyciąć 24 kółek (ja użyłam szklanki o dużej średnicy). Na 12 krążkach ułożyć po dwie łyżeczki farszu i przykryć kolejnym krążkiem. Zgnieść końce krążków palcami tak by powstały nam małe 'latające spodki' ;) Można też na brzegach zrobić wgłebienia widelcem. Posmarować żółtkiem. Piec empanady na blasze wyłożonej papierem ok. 20-30 minut, do czasu zrumienienia.
Można podawać z kubkiem gorącego barszczu czerwonego lub na zimno jako przekąskę do kufla zimnego piwa :) Smacznego!
Wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńMmm, super. :) Też zaczynam już powoli odczuwać świąteczny szał.
OdpowiedzUsuńOj tak, już się nie mogę doczekać tych wszystkich pyszności :) A te empanadas muszą smakować obłędnie właśnie z kubeczkiem gorącego barszczu :) Świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńOj, tęsknię za takimi smakami :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, aż się zrobiłam głodna :-)
Pozdrawiam serdecznie! :-)
Basia
Wigilijnych przysmakow wprawdzie nie widzialam, pewnie dlatego, ze nie mam w poblizu polskiego sklepu, a Wyspiarze, jak wiadomo, wigilii nie celebruja, ale faktycznie, swiatecznych slodkosci i smakolykow wszedzie pelno. Ciekawe, czy w radio zaczal sie juz sezon na "Last Christmas"...
OdpowiedzUsuńA dobry barszcz nie jest zly!
No tak, jesli 'Last Christmas' pojawi sie w radiu to swieta mamy pełną parą... hehehe
UsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńNie oparłabym się nawet teraz,sporo przed świętami.
Nie lubię przedwczesnych nastrojów,bo we właściwym momencie nic nie jest tajemnicą...
no już trzeba powoli myśleć o świętach, chętnie bym takiego zjadła:)))
OdpowiedzUsuńOch, fantastyczne menu! Zamawiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
To i le na wynos? ;)
UsuńChętnie zjadłabym własnie taki barszcz na wigilię;) Przepysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo zachecajaco
OdpowiedzUsuń